Retroaktiv blick på Rolf Hansons konstnärskap
Sommaren och hösten 2021 är det den svenska målaren Rolf Hansons (f. 1953) måleri som är den konstnärliga mittpunkten på Artipelag. Utställningen Rolf Hanson – Retroactive öppnar den 5 juni och blir den mest omfattande som gjorts med Rolf Hansons konst, som nu inkluderar fyra decenniers verksamhet. Utställningen har kallats en retroaktiv, vilket ger en antydan om hur Rolf Hanson ofta återanvänder till sin egen konst i nya konstellationer.
Rolf Hanson är en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation. Han är förknippad med en nordisk romantisk måleritradition som har sin utgångspunkt i ett förhållande till landskapet, men med åren har Hansons måleri fått mer och mer abstrakta uttryck.
Rolf Hanson föddes 1953. Han fick sin konstnärliga utbildning på Konsthögskolan i Stockholm 1974 till 1979, och debuten skedde 1981 på Galleri Blanche i Stockholm. Under årens lopp har Hanson varit en flitig utställare runtom i Norden och i Europa, där han också finns representerad på de mest betydande museerna, såsom KIASMA i Helsingfors och Museet för Samtidskonst i Oslo. I Sverige finns han representerad i samlingarna på museer som Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings museum samt ett flertal andra.
1982 och 1983 vistades Hanson i New York som stipendiat på PS1 (Public School 1), som idag är en del av MoMA (Museum of Modern Art). Den museala karriären började hösten 1985 med en utställning på Moderna Museet i Stockholm. En separatutställning på landets mest prestigeladdade konstinstitution så nära utbildningens avslutande var provocerande för det etablerade konstlivet, men det säger också något om Hansons konstnärliga begåvning och mognad.
1988 blev Hanson utsedd att representera Sverige på Venedigbiennalen, både då och nu en av det internationella konstlivets viktigaste utställningar. Samma år deltog Hanson i den stora ROSC-utställningen i Dublin på Irland.
1995 var det dags för nästa museiutställning, nu på Rooseum i Malmö, där Lars Nittve var chef och curator. Den följdes upp 1998 av en utställning på Kunsthalle Düsseldorf, som vid tidpunkten var en av det tyska konstlivets mest livaktiga institutioner. Året därpå fick Rolf Hanson Carnegie Art Awards förstapris. 2006 följde en ny museiutställning, denna gång på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.
Utställningen Rolf Hanson – Retroactive på Artipelag är den största utställningen som har gjorts med Rolf Hansons verk. Den omfattar hela hans karriär, som i skrivande stund har pågått i 40 års tid. Ofta kallas utställningar av detta slag för retrospektiva utställningar och brukar tillägnas konstnärer som har en lång och betydande karriär bakom sig, vilket definitivt är gällande för Hanson. Dock har vi undvikit beteckningen retrospektiv för att istället kalla utställningen för en retroaktiv, och detta för att ge en antydan om att Rolf Hanson definitivt inte befinner sig vid en slutpunkt, utan att hans konstnärskap fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas som ständigt resulterar i nya konstellationer och omtolkningar av tidigare verk.
Musiken till utställningen är gjord av violinisten och musikern Jonas Lindgren, tidigare medlem av Fläskkvartetten. Lindgren har inspirerats av Hansons måleri och skapat soundtracket Music for a Painter I Know, som kommer att finnas tillgänglig att köpa i Artipelags designbutik.
Utställningskatalog
Artipelag publicerar en omfattande katalog med bilder på alla verk i utställningen och utställningsessäer av Artipelags museichef Bo Nilsson och Lars Nittve. Katalogen har formgivits av Patrick Waters (Waters Löwenhielm).
Rolf Hanson – Retroactive är planerad att öppna lördagen den 5 juni, och så kommer ske såvida inte då gällande coronarestriktioner kräver annorlunda. Utställningens sista dag blir söndagen den 28 november.
Pressvisning
En pressvisning är planerad till torsdagen den 3 juni. Den exakta formen för den är ännu inte satt p.g.a. pandemin och de begränsningar den för med sig, men de som är intresserade av att delta kan göra en intresseanmälan till press@staging.artipelag.se.
Presskontakt
Gustav Idhammar, gustav.idhammar@staging.artipelag.se, tel 070–710 53 55
Ovan: Rolf Hanson, Eadem Sed Aliter, 2006. Detalj. © Rolf Hanson.
Om Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.